چرا عاقل کند کاری، که بار آرد پشیمانی

در حاشیه تعلیق تعرفه ها از سوی دونالد ترامپ
دونالد ترامپ، رئیس جمهورایالات متحده امریکا، تعرفههای سنگینی را که اخیراً بر دهها کشور وضع نموده بود، تعلیق کرد.
پس از اعلان تعلیق تعرفه ها، بازارهای سهام دوباره قوت یافت. اما شدت جنگ تجارتی را با چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان است، حفظ کرد.
این بازنگری دونالد ترامپ روز چهارشنبه ساعاتی پس از به اجرا درآمدن تعرفههای جدید، صورت گرفت.
ترامپ پس از اعلام این موضوع به خبرنگاران گفت: «من فکر میکردم که مردم کمی از خط خارج میشوند، میدانید که عصبانی میشوند».
ترمپ از زمان بازگشت به قصر سفید در جنوری، مکرراً با مجموعهای از اقدامات تنبیهی، شرکای تجارتی خود را تهدید کرده است، اما بعداً برخی از آنها را لغو نموده است. موضع متزلزل او باعث سردرگمی رهبران جهان و تاجران شده است.
پرسش اینست که دونالد ترامپ چرا این همه تعرفه ها را وضع کرد و چرا پس از مدتی از اجرایی شدن، همه را لغو کرد؟
دونالد ترامپ که خود را مغز متفکر در جهان اقتصاد میداند، بازارهای امریکا و دست یافتن به این بازارها را، مدینه فاضله برای سایر کشورهای جهان دانسته و پنداشته بود که با بلند رفتن تعرفه ها نیز شرکای تجاری امریکا سعی خواهند کرد حضور در بازارهای امریکا را حفظ کنند ولو به قیمت پرداخت بهای بلند تعرفه ها باشد. تصور ترامپ و دوست سیاست بازش ایلان ماسک این بود که مردم امریکا، بدون انکه بدانند واقعیت چیست، بار افزایش قیمت ها را بر شانه خواهند کشید و درآمد حکومت ایالات متحده امریکا، به گونه قابل ملاحظه افزایش خواهد یافت اما این پندارها درست نبود. نه مردم امریکا آنقدر نادان بودند که ترامپ و ماسک فکر میکردند و نه هم کشورهای جهان انقدر شیفته روابط با ایالات متحده امریکا و بازارهای آن بودند که این دو دوست می پنداشتند.
وضع تعرفه ها پیامدهایی داشت که ترامپ، شرکا و دوستانش را مضطرب کرد. این تعرفهها قیامتی را بر بازارهای سهام ایالات متحده امریکا وارد کرد طوریکه در ظرف سه روز بازارهای سهام در ایالات متحده امریکا، افت بیش از ده میلیارد دالری را تجربه کرد. این امر باعث شد تا دوستان نزدیک دونالد ترامپ نیز اظهار نارضایتی کرده و این اقدامات را نکوهش کنند.
حتی با دیدن این وضعیت دوست نزدیک دونالد ترامپ آقای ایلان ماسک هم تغیر موقف داد و به دونالد ترامپ پیشنهاد کرد که تعرفه ها را لغو کند.
ایلان ماسک همزمان با هشدارهای دونالد ترامپ مبنی بر ازدیاد تعرفه ها در برابر چین، ویدیویی از میلتون فریدمن، اقتصاددان فقید و محافظهکار، در شبکه اجتماعی اکس منتشر کرد که در آن بر مزایای همکاری در تجارت بینالمللی تاکید میشد. آقای فریدمن در این ویدیو ضمن تحلیل مراحل تولید مداد چوبی ساده، این فرایند را «عملکرد غیرشخصی قیمتها» توصیف میکند.
اختلاف ماسک با ترامپ بر سر یکی از سیاستهای کلیدی دولت، برجستهترین شکاف میان رئیسجمهور و یکی از نزدیکترین حامیانش محسوب میشود. این حامی بیش از ۲۹۰ میلیون دالر برای حمایت از ترامپ و دیگر جمهوریخواهان در انتخابات سال گذشته خرج کرده و از جنوری، رهبری طرحهای کاهش هزینه در اداره بهرهوری دولت آمریکا (DOGE) را بر عهده داشته است.
اقتصاددانان و نهادهای تجاری هشدار دادهاند که اعمال تعرفههای سنگین میتواند منجر به افزایش قیمت کالاها برای مصرفکنندگان آمریکایی، اختلال در زنجیره تأمین و کاهش رشد اقتصادی شود.
کشورهای جهان همه دست به اقدامات متقابل زده وتعرفه های تازه بر واردات از ایالات متحده امریکا وضع کردند.
مردم امریکا به جاده ها ریختند و از سیاست های نابه کار دونالد ترامپ اظهار نارضایتی کردند.
ایالات متحده امریکا در طول تاریخ خود تظاهراتی را تجربه کرد که در تمام 50 ایالت آن کشور برگزارشده بود. مردم در این تظاهرات، دونالد ترامپ را قاتل دموکراسی خواندند و از دولت امریکا خواستند به این روش پایان دهد.
ترامپ متوجه شد که دوام این بازی نه تنها سودی برای امریکا نخواهد داشت بلکه عمر ریاست جمهوری او را نیز کوتاه خواهد کرد.
او دانست که تصمیمش مبنی بر جنگ تعرفه ها عاقلانه نیست اما این بازی او سبب میلیاردها دالر خساره به ایالات متحده امریکا و برخی از کشورهای جهان شد که بدون شک ثبت صفحات تاریخ خواهد شد.
آزاده قهرمان