بیانیه‌ها و اطلاعیه‌ها

معافیت از جرایم مالیاتی

گامی بسوی آسایش و پیشرفت اقتصادی

امارت اسلامی افغانستان امروز طی نشستی در ارگ، معافیت از جرایم مالیاتی را بمنظور توسعه صنعت و تجارت اعلان کرد.
درین اجلاس که ملا عبدالغنی برادر معاون اول ریاست الوزرا ، عبدالسلام حنفی معاون دوم ریاست الوزار ، وزیر مالیه و ماموران بلند رتبه دولتی شرکت کرده بودند ، معافیت از جرایم مالیاتی به گونه گسترده مورد بحث قرار گرفت.
ملا عبدالغنی برادر معاون اول ریاست الوزرا درین نشست خواهان شفافیت در پرداخت مالیات شد . معاون اول ریاست الوزرا افزود که مالیا ت باید طوری جمع آوری گردد که نه عواید امارت اسلامی کاهش یابد و نه هم کسبه کاران و صنعت کاران زیانمند شوند.
قبل از انکه روی شفافیت و عادلانه بودن مالیات صحبت نماییم ، لازم است تا بالای معافیت مالیاتی مکث کوتاهی داشته باشیم.
معافیت مالیاتی پیشینه دراز و در عین حال بحث بر انگیزی در سیستم پرداخت مالیات و عواید کشور ها دارد.
این بحث زمانی مطر ح میگردد که مالیه دهندگان نسبت مشکلات اقتصادی نتوانسته باشند مالیات خویشرا به وقت و زمان تادیه نمایند و دوام تاخیر در پرداخت مالیات ، سبب وضع جریمه های مکرر شده سقف پرداخت را خیلی ها بلند برده باشد. این امر به صنعت کاران ، تجار و سایر مالیه دهندگان مجال نمیدهد تا تمام مالیات خویشرا با جرایم آن تادیه نمایند زیرا درین صورت سرمایه آنها کاهش یافته و در مجموع سطح فعالیت های اقتصادی و عواید ملی ، پایین می آید. اینجاست که دولت ها تصمیم میگیرند تا بار کمر شکن مالیات گزاف را از شانه های مالیه دهنگان برداشته و معافیت مالیاتی را تحت شرایط مشخص آن اعلان نمایند . اگر چند شماری از دکتورین بدین باور اند که معافیت از مالیه از یک طرف سطح مالیات را پایین آورده و عواید دولت را کاهش میدهد و از سوی دیگر فرهنگ گریز از مالیات را تقویه میکند اما در مقابل بیشتر علمای اقتصاد بدین باور اند که معافیت مالیات بنا بر نیازمندی ها ، نه تنها مالیات را کاهش نمیدهد بلکه سبب تقویه فعالیت های اقتصادی و افزایش مالیات نیز میگردد.
حکومت افغانستان در شرایطی بحث معافیت مالیاتی را مطرح میکند که بار مالیات و جرایم آن برای مالیه دهندگان کمر شکن و طاقت فرسا شده است. از یک طرف نبود سیستم منظم و شفاف جمع اوری مالیات طی سالهای گذشته ، سبب شده تا شمار زیادی از مالیه دهنگان ، مالیات چندین ساله خویشرا پرداخت نکنند و جرایم چندین ساله نیز بالای مالیات آنها افزود گردد.
در چنین شرایط پافشاری روی پرداخت مالیات و جرایم چندین ساله ، شمار زیادی از صنعت کاران و مالیه دهندگان را به افلاس کشانیده و سبب توقف فعالیت های اقتصادی آنها میگردد . این امر سبب میگردد تا مالیات ایشان نیز طوریکه لازم است پرداخت نشود و شمار زیادی از فابریکات صنعتی و شرکت های تجاری نیز غیر فعال گردند که بدون شک ضربه مهلکی بر پیکر ناتوان اقتصاد افغانستان خواهد بود.
اما معافیت از جرایم مالیاتی ، اقدامیست که در شرایط موجود دست آورد های اقتصادی ذیل را در پی خواهد داشت.
– شرکت ها و فابریکات صنعتی که اساسی ترین پایه های رشد اقتصاد و درامد های مالیاتی را تشکیل میدهند ، از معرض سقوط نجات پیدا کرده و پرداخت مالیات نیز توقف نمیکند.
– معافیت مقطعی جرایم مالیاتی سبب تشویق و ترغیب مالیه ذهندگان شده و سطح پرداخت مالیات را به سرعت بلند میبرد.
– آنانیکه اراده سرمایه گزاری در سکتور های اقتصادی را دارند ، ازین سیاست حمایوی دولت بیشتر به آغاز کار و سرمایه گزاری متمایل میشوند که در نتیجه عواید ملی و دولتی بالا میرود.
– عدالت درپرداخت مالیات تامین شده و از بی انصافی جلوگیری میشود.
بدین ترتیب اقدام به معافیت جرایم مالیاتی ، یک قدم مهم ، بزرگ و تاثیر گزار در جهت رشد اقتصاد کشور و تامین عدالت در جامعه است.
تجار ، صنعتکاران و مالیه دهندگان باید ازین اقدام قدر دانی وازین موقع مناسب برای پرداخت مالیات بدون جرایم خویش استفاده اعظمی نمایند.

موضوعات مرتبط

جواب دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button